It Follows (Recenzija)

0

Za 19-godišnju Jay jesen je trebala da bude vezana za školu, dječake, i vikende na jezeru. Međutim, nakon naizgled bezazlenog seksualnog odnosa ona počinje da ima čudne vizije i osjećaj da je netko ili nešto slijedi. Suočeni s ovim teretom, njeni prijatelji odluče da joj pomognu, i pronađu način da pobjegnu od ovih strahota koje su čini se svega nekoliko koraka iza.

Film It Follows dolazi od redatelja Davida Roberta Mitchella, za kojeg vjerojatno većina nije ni čula. Ovo je tek njegov treći film u kojem je on redatelj, prvi mu je bio kratki film s nazivom Virgin, dok je drugi dugometražna Drama s elementima humora The Myth of the American Sleepover. It Follows je odlučio osvježiti svoje gledatelje pokazivajući im nešto novo, te možemo reći da je u tome sigurno uspio. It Follows nudi pregršt novih stvari i dosta je drugačiji od drugih filmova ovog žanra. Priča je jako dobro osmišljena i originalna, a ideja da seksualni odnos bude pokretač svega je ispala i više nego dobro.

Početak je dosta jeziv i napet, jednostavno rečeno, jako dobar uvod u film. Ono na čega nitko ne može prigovoriti je glazbena podloga koja je jeziva i od koje se stvaraju trnci, te podsjeća na brojne horor klasike. Što se tiče horor žanra sa sigurnošću se može reći da je glazba iz ovog ostvarenja najbolja u posljednjih nekoliko godina. Kao i svaki drugi horor i ovaj ima poneku rupu i propuste, ali puno manje. Kroz film nas prate jako dobre scene, a neke od njih znaju dobro i iznenadno preplašiti gledatelja. Krvi ima u jako malim količinama i time još jednom dobivamo do znanja da krv nije glavni sastojak u horor žanru.

To dolazi

Napetost prevladava većinu vremena, a to isto vrijedi i za jezivost. Neki trenuci su posve neočekivani, tako da za razliku od pojedinih filmova nije predvidljiv. Jedne veće zamjerke su nedostatak pozadinske priče i nedorečenost toga što dolazi jer se ne zna kako je ta natprirodna sila uopće nastala i zbog čega napada. Od glumačke postave treba izdvojiti glavnu glumicu Maiku Monroe, koja je utjelovila Jay, scene straha i napetosti je odglumila sasvim zadovoljavajuće. Ostatak postave je na nivou, neki glumci su nepoznati, ali gluma je solidna. Lokacije snimanja su jako dobre i lijepo su se uklopile.

Svojom izvedbom može dobro isprepadati svog gledatelja, što je jedan veliki plus. Nakon svog završetka gledatelja i dalje ostavlja da razmišlja o njemu. Brojni kritičari su ga proglasili najstrašnijim filmskim ostvarenjem zadnjih nekoliko godina, ali o tome bi trebalo još puno raspravljati. Film It Follows mora pogledati svaki horor ljubitelj.