The Witch (Recenzija)

0

Nakon izlaska prvog trailer za film The Witch svi smo željno iščekivali izlazak filma. Traileri često znaju biti odlični i zaluditi nas, ali kad film izađe često se razočaramo, međutim ovaj film ne spada u tu kategoriju. Radnja filma je smještena u Novoj Engleskoj u 1630. godini, a prati oca Williama, majku Katherine i njihovo petero djece. Nakon što misteriozno nestane njihov novorođeni sin, a njihovi usjevi propadnu, obitelj se počne okretati jedni protiv drugih.

Redateljsku stolicu i pisanje scenarija je preuzeo Robert Eggers, koji je na Sundance film festivalu zahvaljujući ovom filmu osvojio nagradu za najboljeg redatelja. Što se tiče glumačke postave tu su Anya Taylor-Joy koja je preuzela glavnu ulogu, Ralph Ineson i Kate Dickie u ulozi roditelja, Harvey Scrimshaw u ulozi najstarijeg sina i ostali.

The Witch je moderni horor koji se može uspoređivati s ponekim kultnim filmovima. Film započinje sasvim solidno, obitelj tužno odlazi u svoj novi dom koji se nalazi u malom zabačenom i nenaseljenom mjestu blizu ogromne šume. Lokacija kao takva je ispala savršena i odlično se ukopila u ovu priču. Izgled njihove kuće i šume koja se nalazi pored nje je fantastičan i jeziv. Prvi problemi za obitelj nastaju nakon što im nestane novorođeni sin Samuel. Nakon što ga nikako ne mogu pronaći zaključuju da su ga oteli vukovi, jer naravno ne žele misliti da ga je otela vještica. Stvari postaju još kompliciranije nakon što im propadnu usjevi nedugu nakon nestanka djeteta, te to daje do znanja da je tu nešto drugu, a ne vukovi kako obitelj misli. Ubrzo se okreću molitvama, što nije rijetko za njih jer su veliki vjernici. Molitve se razvlače kroz cijeli film. Zvučna podloga, što se nje tiče je ispunila sva očekivanja. Glazba je ubačena u pravim trenucima, zvukovi su odlični i time još jednom dobivamo do znanja da zvučni efekti itekako mogu utjecati na cijeli film. Ono što mogu reći o vizualni efektima, je to da se ne može pronaći neka veća zamjerka, izgledaju sasvim dobro. Ekipa se malo poigravala s filterima, može se reći da gotovo nema svijetlih scena, jer su očito htjeli napraviti da film izgleda što tamnije, a uz to da se sve može lijepo vidjeti. Nekima bi takva boja moglo malo i smetati jer utječe na film, ali utječe u pozitivnom smislu jer atmosferu čini puno boljom.

witch1

Tempo nakon nestanka Samuela neočekivano usporava i to traje nekih petnaestak minuta i zbog toga postaje malo dosadno, ali tempo se poslije popravlja i film nastavlja teći u dobrom smjeru. U drugim filmovima možete pretpostaviti i pogoditi što će se sljedeće dogoditi, što je često u ovom žanru, ali u ovom ostvarenju za pogoditi je jako teško i to je jedan veliki plus. Od početka pa do posljednjih sekundi prevladava napetost. Crni jarac koji je imao, možemo reći, veću ulogu, izgleda prilično misteriozno i jezivo. Vještica također izgleda sasvim dobro, ali malo je čudno to što se vještica pojavljuje samo par puta. To nikako nisam očekivao jer se vještica spominje u samom naslovu filma. Gledatelj se s likovima može dosta dobro povezati, glumci su svoje uloge odradili odlično, scene straha i tuge su odglumili jako dobro. Mladi glumci su svojim sposobnostima svakako iznenadili. Posebno bi trebalo izdvojiti Ralpha Inesona koji glumi oca Williama, on ima odličan glas koji može naježiti gledatelja, a to možete primijetiti u prvim minutama.

Ovo ostvarenje Roberta Eggersa vas neće isprepadati hrpom jeziv scena od kojih će te se trzati, jer ih nema puno i nisu toliko jezive. Međutim to nikako ne može biti minus jer je ovaj film posjeduje fantastičnu atmosferu i napetost, i ono najbitnije, a to je odlična izvedba. Ovoj je jedna od najboljih priča o vješticama, te ujedno i jedno od najboljih horor ostvarenja u posljednjih nekoliko godina. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva da film bude dobar kao trailer, ako ne i bolji. The Witch mora pogledati svaki horor ljubitelj.